Vilket hotell i Sverige serverar den bästa frukosten? Vilket hotell har den bästa baren, den vassaste restaurangen, det godaste kaffet och den mest imponerande vinlistan?

Den 10 mars är premiär för CULINARY HOTEL AWARDS, med ambitionen att lyfta maten och drycken på Sveriges hotell. Under 6 månader har juryn besökt hotell från Ystad i söder till Riksgränsen i norr; stora och små, välkända och helt anonyma.

Här är de nominerade, vinnarna presenteras på Berns den 10 mars 2025. Information om prisutdelningen skickas via mail till alla nominerade hotell och personer.

Breakfast Award 2025

Kategorin bedömer frukosten ur ett helhetsperspektiv; hållbarhet, logistik, utbud, råvarukvalitet och kommunikation med gästerna.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Bank Hotel, Stockholm
  • Grand Hôtel, Stockholm
  • Hotel Ruth, Stockholm
  • Kalk Hotel, Visby
  • Lydmar Hotel, Stockholm
  • PM & Vänner, Växjö
  • Scandic Downtown Camper, Stockholm
  • Stora Hotellet, Umeå
  • Sånga Säby Hotel & Konferens, Svartsjö
  • Örum 119, Löderup

Breakfast Award presenteras i samarbete med Orkla Foods Sverige

Coffee Award 2025

Kategorin lyfter fram hotell med ett extra stort engagemang för kaffe, främst ur ett kvalitets- och hållbarhetsperspektiv.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Bank Hotel, Stockholm
  • Grand Hôtel, Stockholm
  • Granen Hotell & Restaurang, Åre
  • Granö Beckasin, Granö
  • Hotel Ruth, Stockholm
  • Hotell Skepparholmen, Nacka
  • NOFO Hotel, Stockholm
  • Nääs Fabriker Hotell & Restaurang, Tollered
  • Stockholm Stadshotell, Stockholm
  • Örum 119, Löderup

Coffee Award presenteras i samarbete med Zoégas

Wine Award 2025

Kategorin belönar hotell där vinerna ägnas extra stor uppmärksamhet; sett till utbud, kunskap, hållbarhet och nytänkande.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Clarion Hotel Draken, Göteborg
  • Eriksberg, Trensum
  • Ett Hem, Stockholm
  • Fjällnäs Hotel, Tänndalen
  • Granen Hotell och Restaurang, Åre
  • NOFO Hotel, Stockholm
  • PM & Vänner Hotel, Växjö
  • Stockholm Stadshotell, Stockholm
  • Talldungens Gårdshotell, Brösarp
  • Victory Hotel, Stockholm

Wine Award presenteras i samarbete med Wine Affair

Bar Award 2025

Kategorin belönar barer som står i mängden; som kan mäta sig med internationella hotellbarer i fråga
om kvalitet, utbud, ambience och bemötande.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Above, Scandic Göteborg Central, Göteborg
  • Americain, Haymarket by Scandic, Stockholm
  • Bar Brahe, Hotel Reisen, Stockholm
  • Cadierbaren, Grand Hôtel, Stockholm
  • Clarion Hotel Malmö Live, Malmö
  • Hotellbaren, Diplomat Hotel, Stockholm
  • Le Hibou, Bank Hotel, Stockholm
  • Stora Hotellet, Umeå
  • Turbine Lounge, Steam Hotel, Västerås
  • Watson’s Bar, Hotel Rival, Stockholm

Bar Award presenteras i samarbete med Kopparbergs Bryggeri.

Conference and Banquet Award 2025

Kategorin lyfter hotell som erbjuder unika, hållbara, minnesvärda event för stora och små sällskap – där mat och dryck står i centrum.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Berns Hotel, Stockholm
  • Blique by Nobis, Stockholm
  • Falkenberg Strandbad, Falkenberg
  • Hotel Skansen, Båstad
  • Hotel Tylösand, Halmstad
  • Nääs Fabriker Hotel & Restaurang, Tollered
  • Scandic Continental, Stockholm
  • Såstaholm, Stockholm
  • Åhus Seaside, Åhus

Conference and Banquet Award presenteras i samarbete med Restaurangvärlden

Green Award 2025

Kategorin premierar hotell med ett genuint intresse för att öka andelen växtbaserade livsmedel och kommunicera detta till såväl medarbetare som gäster.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Clarion Hotel Tapetfabriken, Stockholm
  • Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Hooks Herrgård, Vaggeryd
  • MJ’S, Malmö
  • Scandic Oceanhamnen, Helsingborg
  • Siggesta Gård, Värmdö
  • Smådalarö Gård, Dalarö
  • The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
  • Yasuragi, Saltsjö-boo
  • Åkeshofs Slott, Stockholm

Green Award presenteras i samarbete med Roots By 3N

Sustainable Award 2025

Kategorin lyfter hotell med tydlig fokus på hållbarhet, där säsong, ursprung, energieffektivisering, matsvinn och kommunikation med gästerna väger tungt. 

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Camp Ripan, Kiruna
  • Granö Beckasin, Granö
  • Görvälns slott, Stockholm
  • Hotell Borgholm, Borgholm
  • Högbo Brukshotell, Sandviken
  • Lindeborgs Eco Retreat, Nyköping
  • Scandic Kiruna, Kiruna
  • Scandic Laholmen, Strömsta
  • Sånga Säby Hotell & Konferens, Svartsjö
  • Wanås Hotel Restaurant, Knislinge

Sustainable Award presenteras i samarbete med Flora Food Group

Chef Award 2025

Kategorin premierar kökschefer och kockar med ett eget gastronomiskt språk, där råvara, hantverk, presentation och smak värderas högt.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Alexander Carnolf, Hotel Skeppsholmen, Stockholm
  • Andreas Albrektsson, Clarion Hotel Sea U, Helsingborg
  • Gustav Otterberg, Villa Foresta, Stockholm
  • Jakob Brännberg, Hotel Diplomat, Stockholm
  • Jonas Svensson, Elite Hotels
  • Leo Frodell, Ett Hem, Stockholm
  • Mattias Jönsson Caesar, The Norrmans Castle, Genarp
  • Peter Andersson, Lindeborgs Eco Retreat, Nyköping
  • Petra Hed, Åkeshofs Slott, Stockholm
  • Sofia B. Olsson, Clarion Hotel Post, Göteborg

Chef Award presenteras i samarbete med Unilever Food Solutions

Food & Beverage Manager Award 2025

Kategorin lyfter fram förebilder och gastronomiska ledare som entusiasmerar och utvecklar både mat och människor.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Camila Bianco, Ad Astra by Elite, Södertälje
  • Carina Brydling, The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
  • Charlotta Nordevik, Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Daniel Grahnlöf, Copperhill Mountain Lodge, Åre
  • Jonny Hamnell, Quality Hotel View, Malmö
  • Liam Ginnane, Vår Gård, Saltsjöbaden
  • Sabina Dahlin, Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Stefan Johansson, Högbo Brukshotell, Sandviken
  • Ulrika Thörn, Quality Hotel The Box, Linköping
  • Victor Söderberg, Scandic Continental, Stockholm

Food & Beverage Manager Award presenteras i samarbete med Skånemejerier.

Interior Award 2025

Kategorin lyfter fram hotell som visar upp ett engagemang kring miljöer och inredning; kläder, dukar, servetter, material och förpackningar kopplat till mat och dryck.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Aspenäs Herrgård, Lerum
  • Billingehus Hotell & Möte, Skövde
  • Färna Herrgård & Spa, Skinnskatteberg
  • Hotel Riverton, Göteborg
  • Hotell Borgholm, Borgholm
  • Nääs Fabriker, Tollered
  • Vår Gård, Saltsjöbaden
  • Scandic Göteborg Central, Göteborg
  • Smådalarö Gård, Dalarö
  • Smögens Hafvsbad, Smögen

Interior Award presenteras i samarbete med Textilia

Food & Beverage Award 2025

Kategorin belönar hotell med tydligt fokus på hållbarhet, ledarskap, personlighet och nya gastronomiska initiativ som skapar mervärden för gästerna.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Billingehus Hotell & Möte, Skövde
  • Clarion Hotel Draken, Göteborg
  • Ellery Beach House, Stockholm
  • Falkenberg Strandbad, Falkenberg
  • Haymarket by Scandic, Stockholm
  • Hotel Fratelli, Karlstad
  • Hotel Villa Anna, Uppsala
  • Maryhill Estate, Landskrona
  • Quality Hotel Match, Jönköping
  • Scandic Oceanhamnen, Helsingborg

Food & Beverage Award presenteras i samarbete med Millum

Restaurant Award 2025

Kategorin hyllar restauranger som bjuder på en upplevelse där kreativitet, råvarukvalitet, bemötande och hållbarhet står i centrum.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Ett hem, Stockholm
  • Gotthards Krog, Stora Hotellet, Umeå
  • Hotell Skepparholmen, Nacka
  • Mathias Dahlgren Matbaren, Grand Hôtel , Stockholm
  • Matsalen, PM & Vänner, Växjö
  • Niehku Mountain Villa, Riksgränsen
  • Restaurang WS, Villa Foresta, Lidingö
  • Villa Skärtofta, Vår Gård, Saltsjöbaden
  • VRÅ, Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Äng, Ästad Vingård, Tvååker

Restaurant Award presenteras i samarbete med Martin & Servera

Innovation Award 2025

Kategorin hyllar idéer, projekt, initiativ och satsningar som utvecklar såväl det egna hotellet som hotellbranschen i stort.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • 50/50-färsen – Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Bär i stället för apelsin – The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
  • Godhetsstrategin – Såstaholm, Täby
  • Kaffesump – Clarion Hotel Umeå, Umeå
  • Klimatmärkta konferensmenyer – Scandic, Sverige
  • Meet the Locals – Best Western Hotels&Resorts, Sverige
  • NÒR – Strawberry, Sverige
  • Takodlingen – Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Växtbaserat på tillväxt – Scandic Hotels, Sverige
  • We Care – Hållbarhetskoncept Strawberry, Sverige

The Special Ones 2025

Kategorin hyllar extraordinära upplevelser; boenden som sätter Sverige på den internationella hotellkartan.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Arctic Bath, Harads
  • Arilds vingård, Arild
  • Fabriken Furillen, Lärbro
  • Icehotel, Jukkasjärvi
  • Pater Noster, Hamneskär
  • Salt & Sill, Klädesholmen
  • Trakt Forest, Holsbybrunn
  • Stelor, Västergårn
  • Treehotel, Harads
  • Upperud 9:9, Åsensbruk

Hotellens Hotell 2025

Drygt 100 personer kopplade till mat och dryck på hotell röstar fram de hotell i Sverige som de anser erbjuda den bästa
gastronomiska helhetsupplevelsen. Det här är branschens eget pris!

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari
  • Presenteras i februari