4 september presenterade regeringen förslaget om en tillfällig sänkning av matmomsen på livsmedel, från 12 till 6 procent. Sänkningen ska gälla från 1 april 2026 och beräknas kosta staten 37 miljarder kronor under två år. Tanken är att underlätta för hushåll med lägre inkomst.
Restaurangvärlden bad PG Nilsson, grundare av Svenska Braserier, om en kommentar till beskedet.
– Reformen har några stora problem: till en början är risken överhängande eller det är t.o.m. sannolikt att de 37 miljarderna av skattebetalarnas pengar stannar hos handlarna och inte når hushållen. En tandlös kommission kommer inte att kunna göra någonting åt det och media är bara intresserade av nyheter och då i 3–36 timmar. Det hade varit enormt mycket träffsäkrare att sänka skatten för låginkomsttagare, öka bostadsbidrag och barnbidrag eller helt enkelt bara dela ut pengarna till skattebetalarna.
– För det andra, snedvrider matmomsen konkurrensen så att konsumenten får uppfattningen att skillnaden i pris mellan vår bransch och daglivaruhandlarna är mycket större än vad den verkligen är (på grund av att skatten är högre). Det kommer att förflytta konsumtionen så att den kantrar ännu mer mot de redan framgångsrika handlarna som i sin tur kommer att kosta arbetstillfällen då restaurangbranschen sysselsätter 3,5 gånger fler personer per omsatt krona än dagligvaruhandeln.
– För det tredje, kommer det att skapa väldiga problem med gränsdragning och bidra till ökat fusk. Inte så svårt att förutspå att andelen takeaway kommer att öka rejält.
– Till sist, tydligare valfläsk (vidbränt) har sällan skådats.