ANNETTE & JONAS IVARSSON, ÄGARE, ARILDS VINGÅRD
Sedan 1 juni 2025 är gårdsförsäljning av alkohol tillåten i Sverige. Småskaliga producenter, som mikrobryggerier och vingårdar, får nu sälja sina egna drycker direkt till besökare. Vi fick en pratstund med Arilds Vingård för att höra hur beskedet har tagits emot.
Berätta, hur kändes det efter den 1 juni?
– Det var helt fantastiskt att äntligen få sälja våra produkter på gården.
Vilken respons fick ni från besökare under premiärdagen?
– Besökarna var oerhört positiva och det kändes väldigt uppsluppet när de fick köpa med sig en flaska vin efter genomförd provning eller visning.
Hur utmanande har processen varit för att få tillståndet på plats? Administrativa och logistiska utmaningar.
– Vi har haft enormt mycket stöd i vår kommun så ansökningen har gått smidigt även om det såklart var lite jobb.
Hur tror ni att förändring påverkar det svenska dryckeslandskapet?
– Vi märker att många utländska gäster kommer in för att köpa med sig viner och turismen på dagtid har ökat de senaste veckorna. Vi kommer kunna ha öppet i restaurangen och på hotellet i helt annan utsträckning om detta fungerar.
Om ni fick önska två till tre justeringar av lagstiftningen för att förenkla/förbättra försäljningen – vad skulle det vara?
– Då vi har många återkommande gäster hade det varit skönt om vi inte behövde ha kunskapshöjande moment varje gång, än så länge har vi lyckats variera oss men risken är ju att gästerna tröttnar på vår repetoar:) I övrigt ska vi säga att vi är mycket nöjda så ska inte klaga på detta alls.