Stockholm blir mathuvudstad
Stockholm har utsetts till European Capitol of Gastronomy 2023. Bakom utmärkelsen ligger den internationella gastronomiska akademin vars svenska gren kommer att leda projektet, med Carl Jan Granqvist i spetsen. Samarbetspartnern Stockholms Stad har skjutit till 2 miljoner kronor som ska bidra till att lyfta in Stockholms matvärld i det internationella rampljuset.– Tanken är att skapa en plattform som samlar allt som händer i Stockholm, med fokus på gastronomi och njutning, säger Charlotta Ranert, projektledare.Just njutningsdelen är särskilt viktig för initiativtagaren Carl Jan Granqvist, understryker hon. Den 13 februari invigs Gastronomiåret med en stor middag med internationella gäster på Stockholms Stadshus.– Under året vill vi gå ut väldigt brett och samla befintliga evenemang under samma paraply, som Ost- och Korvfestivalen, Smaka på Stockholm och den offentliga gastronomin, och lyfta fram dem på sociala medier och hemsidor. Vi vill också skapa nya aktiviteter, gärna tillsammans med krogarna. Och så har vi ju Årets Kock som fyller 40 nästa år. Hittills har fokus framför allt legat på lanseringen som hölls fredagen 28 oktober i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet. Hösten kommer, enligt Charlotta Ranert, till stor del handla om att fylla det kommande året med innehåll.– Vi vill att alla ska se det här som en möjlighet att få större exponering; vi visar ju upp Stockholm tillsammans. Och om man som besökare är nyfiken på Stockholm ska man enkelt kunna ta reda på vad som händer.