“Finns det ägg i majonnäs?”
När miljöförvaltningen i Malmö besökte 141 restauranger och kaféer för att ta reda på hur pålästa restaurangerna var om allergener, var det bara 53 procent som klarade granskningen. Vid de oanmälda besöken har inspektörerna beställt totalt 413 luncher, sallader, mackor och bakverk, för att sedan fråga vilka allergener maten innehöll.
Enligt miljöförvaltningen har det inte rört sig om några hårda korsförhör, personalen som fått frågorna har fått läsa på innehållsförteckningen eller frågat kocken.
Förutom att personalen på många ställen inte kände till att ost och grädde tillverkas av mjölk, eller att majonnäs innehåller ägg, var det många som missade ingredienserna soja och senap, två vanliga allergener. Fem procent av krogarna blandade dessutom ihop glutenintolerans och laktosintolerans. Eftersom resultatet av granskningen var så svag, upprepar miljöförvaltningen kontrollen redan nästa år.
Foto: istockphoto|webphotographeer