David!
Finalisterna i Swedish Young Chef Award 2018 offentliggjordes i fredags. Vi har bytt ett par ord med de tävlande. Först ut är David Bergin från Tingvallagymnasiet i Karlstad.
Vad har du för intressen?
Mitt största intresse är mat som tar upp en stor del av mitt liv. Utöver det sportar jag mycket!
Vem är din förebild?
Pappa har introducerat mig till branschen och är naturligtvis en förebild. Även min nuvarande chef Björn Ståhlberg, har lärt och hjälpt mig mycket. Självklart inspirerar även stora namn som Niklas Ekstedt och Björn Frantzén.
Varför är du med i denna tävling?
Matlagning handlar för mig om att lära sig och ständigt utvecklas, att tävla inom det man tycker är roligast är ett ypperligt sätt att göra det.
Beskriv maträtterna du tävlar med.
Till förrätt har jag låtit huvudråvaran, pilgrimsmussla, tala. Detta genom smaker och texturer som förhöjer musslans naturliga smak. Till varmrätt har fokus varit att hitta balans samt har jag jobbat med grundsmaker och olika konsistenser. Det är viktigt att det naturliga träder fram i varje råvara med hjälp av gamla och moderna tekniker.