Branschprofiler slåss för Grythyttan
Örebro universitet vill flytta den gastronomiska utbildningen från Måltidens Hus i Grythyttan, in till Örebro. Detta föreslår en utredning som pekar på att Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan under ett flertal år gått med underskott. “Studiemiljön i Grythyttan blir för ensidig”, säger utredaren Erik Amnå. “Det är för svårt att rekrytera personal och studenter till Grythyttan, det måste vara större skala på verksamheten”.
En flytt från Grythyttan hotar svensk gastronomi, detta menar i alla fall Björn Frantzén, Palle Borgström, Alexandra Charles, Karsten Thunfjell, Agneta Yngve, Henrik Norström, Andreas Stenberg, Malin Ackholt och Christina Möller som alla signerat en debattartikel i Dagens Nyheter, idag 25 juli. ”De flesta världsledande restauranger och gastronomiska institut finns i särpräglade miljöer, Grythyttan utgör en sådan plats”, skriver man. “Sverige är det enda landet i världen med en statligt finansierad akademisk utbildning för yrkesverksamma kockar, servitörer och sommelierer. Låt Måltidens Hus i Norden förbli en inspirationskälla och ett centrum för måltidens estetiska gestaltning på universitetsnivå även i framtiden”, avslutar artikelförfattarna.
Beslutet i frågan förväntas tas 9 september.
Läs hela debattartikeln här
https://www.dn.se/debatt/en-flytt-fran-grythyttan-hotar-svensk-gastronomi/
Foto: Jonas Forsberg